Patrycja Ścierska i Patryk Zabłocki z klasy drugiej technikum żywienia i usług gastronomicznych Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu zajęli II miejsce podczas Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego pod hasłem „Para w kuchni - polędwiczka wieprzowa w towarzystwie dyni”. Konkurs odbył się 26 października w Zespole Szkół nr 2 w Jastrzębiu Zdroju.

 

- Bardzo się cieszę z sukcesu naszych uczniów. To ogromna motywacja nie tylko dla Patrycji i Patryka, ale i dla całego zespołu klasowego. Oboje są dopiero w drugiej klasie, a radzą sobie w kuchni bardzo dobrze - wygrali z trzecio- i czwartoklasistami z innych szkół gastronomicznych – powiedziała Monika Herok, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w bieruńskim PZS. - Podczas konkursu przygotowali polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi pomidorami w szynce szwarcwaldzkiej, do tego pieczoną dynię na roszponce, podaną z dressingiem cytrynowo-miodowym. Dodatkiem do dania były chipsy z jarmużu.

 

Bieruński PZS zaczął kształcić w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych w ubiegłym roku szkolnym. Jak mówią uczniowie, tak udany debiut „smakuje” szczególnie.

 

KIedy uczestnicy konkursu przygotowywali konkursowe dania, opiekunowie obserwowali pokaz kulinarny przygotowany przez Michała Bałazego, młodego mistrza kuchni, który na swoim koncie ma m.in. gotowanie na przyjęciu z okazji Diamentowego Jubileuszu królowej Elżbiety II. ■

 

 www. Para w kuchni 1  www. Para w kuchni 3  www. Para w kuchni 4

 

 

Zdjęcia: PZS w Bieruniu


Kalendarium

LIPIEC 2017

PN
WT
ŚR
CZ
PT
SO
ND
1
2
3
4
  • Informacja Zarządu Powiatu Bieruńsko-Lędzińskiego w sprawie kanału technologicznego.
5
  • ZAPRASZAMY
6
7
  • 62. WYDANIE INFORMATORA
8
9
10
  • "Doświadczanie natury" - wystawa fotografii Marka Bednarza
  • Staże projektu "Kariera i Kompetencje..."
11
12
  • Obchody Święta Wojska Polskiego 2017 r. w Tychach
13
14
  • BEZPIECZNE WAKACJE 2017
15
16
17
18
19
20
  • UTRUDNIENIA W RUCHU
21
  • KORONA POWIATU DO ZDOBYCIA
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31